Etiquetes

21 d’oct. 2012

Fornada Octubre 2012 I

De la cocció del Juny d'aquest any, no n'he fet cap post ja que va ser... decepcionant, no vaig arribar a la temperatura esperada...

Aquest mes hem fet una fornada compartida, amb la Patrícia i el Joaquín. 
Després de modificar el tiratge ha sigut ultraràpida, només en 16 hores varem arribar a la màxima temperatura que ha assolit el forn, va caure el con 13 al davant, això són uns 1320ºC aprox.; després un parell d'hores de reducció mentre baixava la temperatura.
Malgrat els nervis pq. tot sortís bé, ha estat una gran experiència per mi.

 Columna posterior carregada, amb peces esmaltades.

 Columna davantera carregada, amb peces sense esmaltar.

 Després... fooooc al cantu!!!. Aquí al principi de la cocció, uns 400ºC.
Menys hores també ha comportat menys llenya, clar...

I després d'esperar durant uns quatre dies el refredament, es pot obrir el forn...
Per haver estat una fornada tant ràpida, l'acumulació de cendres foses sobre les peces és similar a les cuites d'unes 30 hores. 
La temperatura ha fet que algun gres sembli mes aviat porcellana.

 Detall d'algunes torretes... la blanca de la Patrícia.

 Un altre detall....

Algunes peces ja fora del forn. 

 Altres...

D'aquí uns dies posaré detalls...


12 de set. 2012

Vespes terrisaires

Fa pocs dies vaig agafar una esponja del taller que no tocava des de fa un any i en va sortir això:



Invasió!!! i jo sense notar res!!
No he posat res de referència però són de l'ample d'un llapis, i per sort sense habitants.
N'havia vist uns de forma més arrodonida i estrets al capdamunt... alguna altra espècie de vespa suposo... Tots estan increïblement ben fets, ... m'agafaven el torn a la nit???


26 de jul. 2012

Planta paràsit




En desconec el nom, si algú en sap alguna cosa agrairé informació.
El que sé (per observació) és que no té arrels, es dedica a colonitzar altres plantes allargant les tiges que s'agafen i, suposo, a xuclar-ne la saba fins que asseca les branques de l'osta. Aquesta en pocs dies ha fet flors.
Ja fa temps que l'havia vist en un timó, darrerament alguna al bosc, i en un gerani de la sogra...   

19 de jul. 2012

Clavells




La darrera setmana han començat a obrir-se les flors, el color no és el que recordava ,... per la falta d'adob??
La planta ha canviat el verd intens per un verd-groc, i ha perdut força fulles.

5 de juny 2012

De fira en fira

Encara que de moment només hem estat en dues... Al Maig a Igualada, i el diumenge a Manresa.
Han estat experiències i sensacions noves, i en general molt agradables.


Fotos de la fira de Manresa organitzada per Bonsai Natura, amb la directora de màrqueting i el cap de vendes i relacions internacionals. :)



8 de març 2012

Nova torreta per un boix

A l'arbre, tot i que fa uns 10 anys que el tinc, encara li falta molt per evolucionar (entre la seva lentitud per créixer i que jo en vaig aprenent lentament...).
Té una arrel molt gruixuda vertical que tallo de mica en mica, i li convé millorar el nevari, crec que afegiré una malla per que produeixi arrels on em convingui,... sense presses!

L'observador es diu Nunu i m'ajuda a dissenyar els bonsais...;) la branca que s'allarga més cap a l'esquerra està morta perquè ell hi va caure a sobre, literalment!! És molt bon gat però també molt "patós". 

Aquesta fornada passada vaig fer una altra torreta per a ell, més petita que l'actual (a la foto es veu molt gran pq està més avançada)
Després de meditar-ho uns 9 anys (sense presses!!), la idea és fer un fukinagashi, canviant l'angle de plantat de l'arbre de tal manera que el tronc quedi inclinat cap a l'esquerra. La torreta l'he dissenyat en base a això.
El transplantament el faré aviat ja que està a punt de brotar.

16 de des. 2011

Fornada 10/12/11

La nova fornada, segona de l'any, dividida entre l'èxit i el fracàs,...
La meitat d'avantera amb bona acumulació de cendres foses amb bons i variats colors, al meu entendre clar... Mentre que la posterior on hi havien les peces esmaltades no va passar de con 7, havent previst el 9 o 10.
Vaig perdre el piròmetre, per "xamuscamenta" amb con 10 al frontal, i no vaig poder arribar a l'11. 



El forn carregat a punt per la cocció, i després de les 26 h de foc, sense algunes peces petites que vaig treure per la boca.


Alguna cosa esmaltada aprofito, les altres tornaran a passar pel foc.
Una mostra: bol amb esmalt shino, fórmula d'en Hank Murrow.


Un altre amb un oribe


Un sense esmaltar.


1 de des. 2011

Taller

L'entrada al taller.
Taller... és per posar-li un nom ja que no hi tinc ni aigua :[




A tooota la zona esquerra peces en cru  per la nova fornada d'aquest desembre. Bols, torretes per bonsai..; probes amb terres locals en pastes de gres i porcellana..; nous esmalts..; vaja, per "n'aprenent" :)
Al sector oest peces ja cuites.
Ah!!, i al torn, per fi.., la cassola pels cargols del Joan.




4 de juny 2011

Resultats dels esmalts

Alguns esmalts de la darrera fornada:

Esmalts de cendres


Woo's blue (con 9-10)

Mason red.
Fins ara creia que "red" era vermell, però..., en fi ...

Temmoku

Temmoku + woo's blue

Una modificació del Yanagahara's lavender (Tom Coleman)

Hank Murrow shino

30 de maig 2011

Cocció Abril 2011

Carregant la segona fila de prestatges, amb algunes coses de la cocció anterior en la part baixa, per si es poden aprofitar...




Aquí la columna de la part frontal es comença a muntar i carregar de peces, cons,... Aquest cop vaig utilitzar força esmalts diferents, per veure quins em poden funcionar, millorar en pròximes cuites,...



Un cop tancada la porta. En els inicis de cocció, el foc es fa per l'entrada d'aire inferior fins a uns 300ºC, així les peces no reben la flama directe, això va durar unes sis hores.



... i després d'un dia de cocció el forn ja estava a la temperatura màxima, més de 1300ºC. En principi havia de ser més prolongada per acumular una major quantitat de cendres a les peces,... però quan me'n vaig adonar els cons 10 i 11 de la part frontal havien caigut i es veien els esmalts molt fosos, alguns gotejant ja que eren per con 10.
No vaig poder disposar de cons 9 però crec que en la part posterior hauria caigut, ja que el 10 iniciava el doblat.
En resum:
Cocció més ràpida, amb molt menys consum de llenya i a més temperatura del previst.
El piròmetre marca uns 100ºC menys que els cons, que deuen madurar abans per l'augment lent de temperatura.
Força peces es van enganxar als prestatges, tocarà formular esmalts per con 11, i deixar els de con 9-10 pel al fons.
En la cocció anterior el lloc on va arribar a més temperatura va ser en la part alta del frontal, mentre que en aquesta ha estat en la part mitjana,... En aquest tipus de forn és bàsic com es col.loquen les prestatges i les peces.