Etiquetes

19 de nov. 2012

Fornada Octubre 2012 III

Vull mostrar algunes de les fotos que van fer el Joaquín i la Patrícia, i que jo mai penso a fer (tinc memòria distreta)

Aprofito per fer una mica de resum de la cuina...

Primer la llenya: s'ha d'estellar, deixar assecar,...

El divendres va ser per carregar les peces al forn (ja es pot veure una mica en alguna altra entrada del blog).

L'endemà al matí vam posa la porta, construïda simplement amuntegant maons, sense cap tipus de morter. Es deixen dues entrades d'aire a sota de la reixa, dues just a sobre que es poden tapar amb maons, i la boca per alimentar amb llenya.
Després es col·loca el tub que allarga la xemeneia.

Aquí es pot veure l'interior del forn abans de començar el foc, el dissabte al matí.

Es comença amb un foc a l'exterior que entra per les entrades d'aire, per tal d'assecar les peces i que no els toqui la flama directa. Progressivament es va acostant el foc cap a l'interior, fins a uns 300ºC.  

Aquí ja vam passar a alimentar el foc des de la boca, uns 400 o 500ªC suposo... 


Ja de nit, el Joaquín i jo mirant a dins del forn. S'han de controlar els cons, mirar que tot vagi bé,... però sobretot perquè és màgic veure el foc i les peces a aquestes temperatures.

Això és el que veiem a dins.
Va caure el con 13, que deuen ser uns 1320ªC.


 I això per fora,... la xemeneia 


Un cop finalitzada la cocció es tanquen la boca, les entrades d'aire i el tiratge de la xemeneia,... i a dormir.
El forn el diumenge al matí



23 d’oct. 2012

Fornada Octubre 2012 II

Alguns resultats:


Torretes per Kusamono i/o mame bonsai








Torretes per bonsai mida petita



 

 



 Bol i tetera





21 d’oct. 2012

Fornada Octubre 2012 I

De la cocció del Juny d'aquest any, no n'he fet cap post ja que va ser... decepcionant, no vaig arribar a la temperatura esperada...

Aquest mes hem fet una fornada compartida, amb la Patrícia i el Joaquín. 
Després de modificar el tiratge ha sigut ultraràpida, només en 16 hores varem arribar a la màxima temperatura que ha assolit el forn, va caure el con 13 al davant, això són uns 1320ºC aprox.; després un parell d'hores de reducció mentre baixava la temperatura.
Malgrat els nervis pq. tot sortís bé, ha estat una gran experiència per mi.

 Columna posterior carregada, amb peces esmaltades.

 Columna davantera carregada, amb peces sense esmaltar.

 Després... fooooc al cantu!!!. Aquí al principi de la cocció, uns 400ºC.
Menys hores també ha comportat menys llenya, clar...

I després d'esperar durant uns quatre dies el refredament, es pot obrir el forn...
Per haver estat una fornada tant ràpida, l'acumulació de cendres foses sobre les peces és similar a les cuites d'unes 30 hores. 
La temperatura ha fet que algun gres sembli mes aviat porcellana.

 Detall d'algunes torretes... la blanca de la Patrícia.

 Un altre detall....

Algunes peces ja fora del forn. 

 Altres...

D'aquí uns dies posaré detalls...


12 de set. 2012

Vespes terrisaires

Fa pocs dies vaig agafar una esponja del taller que no tocava des de fa un any i en va sortir això:



Invasió!!! i jo sense notar res!!
No he posat res de referència però són de l'ample d'un llapis, i per sort sense habitants.
N'havia vist uns de forma més arrodonida i estrets al capdamunt... alguna altra espècie de vespa suposo... Tots estan increïblement ben fets, ... m'agafaven el torn a la nit???


26 de jul. 2012

Planta paràsit




En desconec el nom, si algú en sap alguna cosa agrairé informació.
El que sé (per observació) és que no té arrels, es dedica a colonitzar altres plantes allargant les tiges que s'agafen i, suposo, a xuclar-ne la saba fins que asseca les branques de l'osta. Aquesta en pocs dies ha fet flors.
Ja fa temps que l'havia vist en un timó, darrerament alguna al bosc, i en un gerani de la sogra...