Etiquetes

13 de des. 2012

Electricitat vs llenya

Intentaré mostrar les diferències entre aquest dos tipus de cocció, pels que em pregunteu "perquè fer les coccions amb llenya, i no amb un forn elèctric o de gas?".

No és que un tipus de cocció sigui millor que l'altre, són diferents..., s'aconsegueixen resultats diferents.
Es podria fer una comparació en termes culinaris: 
Si vols fer un entrecot..., a la paella (forn elèctric) et quedarà bo,... al forn (forn de gas) també pot quedar bé, potser millor amb alguna salsa,... ara... a la barbacoa (forn de llenya) tindrà un gust que no pots aconseguir amb els altres.
Això sí,... proba de fer una fabada directament a la graella d'una barbacoa... :)

Ja m'agradaria poder tenir un forn de cada!
Abans de fer-me el forn, vaig sospesar els diferents factors que coneixia (econòmics, ecològics, espai...), i mentre feia això... diguem que....... em vaig enamorar dels entrecots a la brasa... :)  
Al veure els resultats que es poden obtenir amb les coccions a llenya, em vaig decantar cap aquí; i més tard, al veure les coses que podien sortir d'un tipus determinat de forn de llenya, m'hi vaig tirar de cap (sense saber molt bé on em fotia).

El que em va fer enamorar d'aquest tipus de ceràmica, que és el que fa la diferència en les peces cuites amb llenya, (sempre parlant d'alta temperatura), són les marques que deixen els gasos i vapors de la combustió, i les cendres que es fonen en algunes parts.

Les dues peces de les fotos són fetes amb una barreja de pasta blanca i negra; a l'esquerra cuita al forn de llenya, la de la dreta cuita en forn elèctric (per cortesia de la Patrícia).

Aquí un detall del test cuit amb electricitat. El fang sense esmaltar queda sempre del mateix color (el blanc, blanc,... i el negre, negre).

En canvi aquí es pot veure la peça cuita a llenya on hi ha quedat marques els vapors de la cuita, en la mateixa pasta blanca.

I aquí una altra part de la mateixa peça on es van fondre les cendres de la cocció.

Espero que a algú li hagi servit.
Apa siau!



19 de nov. 2012

Fornada Octubre 2012 III

Vull mostrar algunes de les fotos que van fer el Joaquín i la Patrícia, i que jo mai penso a fer (tinc memòria distreta)

Aprofito per fer una mica de resum de la cuina...

Primer la llenya: s'ha d'estellar, deixar assecar,...

El divendres va ser per carregar les peces al forn (ja es pot veure una mica en alguna altra entrada del blog).

L'endemà al matí vam posa la porta, construïda simplement amuntegant maons, sense cap tipus de morter. Es deixen dues entrades d'aire a sota de la reixa, dues just a sobre que es poden tapar amb maons, i la boca per alimentar amb llenya.
Després es col·loca el tub que allarga la xemeneia.

Aquí es pot veure l'interior del forn abans de començar el foc, el dissabte al matí.

Es comença amb un foc a l'exterior que entra per les entrades d'aire, per tal d'assecar les peces i que no els toqui la flama directa. Progressivament es va acostant el foc cap a l'interior, fins a uns 300ºC.  

Aquí ja vam passar a alimentar el foc des de la boca, uns 400 o 500ªC suposo... 


Ja de nit, el Joaquín i jo mirant a dins del forn. S'han de controlar els cons, mirar que tot vagi bé,... però sobretot perquè és màgic veure el foc i les peces a aquestes temperatures.

Això és el que veiem a dins.
Va caure el con 13, que deuen ser uns 1320ªC.


 I això per fora,... la xemeneia 


Un cop finalitzada la cocció es tanquen la boca, les entrades d'aire i el tiratge de la xemeneia,... i a dormir.
El forn el diumenge al matí



23 d’oct. 2012

Fornada Octubre 2012 II

Alguns resultats:


Torretes per Kusamono i/o mame bonsai








Torretes per bonsai mida petita



 

 



 Bol i tetera





21 d’oct. 2012

Fornada Octubre 2012 I

De la cocció del Juny d'aquest any, no n'he fet cap post ja que va ser... decepcionant, no vaig arribar a la temperatura esperada...

Aquest mes hem fet una fornada compartida, amb la Patrícia i el Joaquín. 
Després de modificar el tiratge ha sigut ultraràpida, només en 16 hores varem arribar a la màxima temperatura que ha assolit el forn, va caure el con 13 al davant, això són uns 1320ºC aprox.; després un parell d'hores de reducció mentre baixava la temperatura.
Malgrat els nervis pq. tot sortís bé, ha estat una gran experiència per mi.

 Columna posterior carregada, amb peces esmaltades.

 Columna davantera carregada, amb peces sense esmaltar.

 Després... fooooc al cantu!!!. Aquí al principi de la cocció, uns 400ºC.
Menys hores també ha comportat menys llenya, clar...

I després d'esperar durant uns quatre dies el refredament, es pot obrir el forn...
Per haver estat una fornada tant ràpida, l'acumulació de cendres foses sobre les peces és similar a les cuites d'unes 30 hores. 
La temperatura ha fet que algun gres sembli mes aviat porcellana.

 Detall d'algunes torretes... la blanca de la Patrícia.

 Un altre detall....

Algunes peces ja fora del forn. 

 Altres...

D'aquí uns dies posaré detalls...