Etiquetes

13 de des. 2012

Electricitat vs llenya

Intentaré mostrar les diferències entre aquest dos tipus de cocció, pels que em pregunteu "perquè fer les coccions amb llenya, i no amb un forn elèctric o de gas?".

No és que un tipus de cocció sigui millor que l'altre, són diferents..., s'aconsegueixen resultats diferents.
Es podria fer una comparació en termes culinaris: 
Si vols fer un entrecot..., a la paella (forn elèctric) et quedarà bo,... al forn (forn de gas) també pot quedar bé, potser millor amb alguna salsa,... ara... a la barbacoa (forn de llenya) tindrà un gust que no pots aconseguir amb els altres.
Això sí,... proba de fer una fabada directament a la graella d'una barbacoa... :)

Ja m'agradaria poder tenir un forn de cada!
Abans de fer-me el forn, vaig sospesar els diferents factors que coneixia (econòmics, ecològics, espai...), i mentre feia això... diguem que....... em vaig enamorar dels entrecots a la brasa... :)  
Al veure els resultats que es poden obtenir amb les coccions a llenya, em vaig decantar cap aquí; i més tard, al veure les coses que podien sortir d'un tipus determinat de forn de llenya, m'hi vaig tirar de cap (sense saber molt bé on em fotia).

El que em va fer enamorar d'aquest tipus de ceràmica, que és el que fa la diferència en les peces cuites amb llenya, (sempre parlant d'alta temperatura), són les marques que deixen els gasos i vapors de la combustió, i les cendres que es fonen en algunes parts.

Les dues peces de les fotos són fetes amb una barreja de pasta blanca i negra; a l'esquerra cuita al forn de llenya, la de la dreta cuita en forn elèctric (per cortesia de la Patrícia).

Aquí un detall del test cuit amb electricitat. El fang sense esmaltar queda sempre del mateix color (el blanc, blanc,... i el negre, negre).

En canvi aquí es pot veure la peça cuita a llenya on hi ha quedat marques els vapors de la cuita, en la mateixa pasta blanca.

I aquí una altra part de la mateixa peça on es van fondre les cendres de la cocció.

Espero que a algú li hagi servit.
Apa siau!



6 comentaris:

  1. Muy buena explicación. Un buen chuletón a la parrilla es una gozada. Enhorabuena por las cosas tan bellas que salen de ese horno anagama.

    Un abrazo.

    ResponElimina
  2. Gracias Carlos,
    Sí que es una gozada un chuletón, acompañado con verduritas a la parrilla...mmm!
    Y también lo es una buena fabada asturiana,... unas alcachofas al horno,... y una esferificación de algas con espuma de cangrejo de Normandía, supongo que también.
    Me voy a comer algo...
    Un abrazo.

    ResponElimina
  3. joer chuleton y alcahofas.....esta claro que me gusta mas a la parrilla,que bonita maceta.
    un abrazo

    ResponElimina
  4. Como cunde un horno no?macetas,chuletones,alcachofas,me esta dando dando hasta hambre y todo,y unas botellas de sidra para acompañar esa fabada?.
    Bonitas macetas,para unos kusamos quedarían preciosos.
    Un saludo,jose.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jose,
      Se me va un poco la pinza con la coña... No se pueden cocer alimentos en el horno.
      Gracias por comentar
      Saludos

      Elimina