Etiquetes

29 de març 2013

Fornada Març 2013

Us ensenyo unes quantes fotos de la darrera cocció.
La major part de les peces carregades van sortir bé, el forn va arribar a la temperatura que esperada (con 13 davant i 9 al darrera, això són +o- 1350ºC i 1280ºC), va duran "només" unes 20 hores... però malgrat això la cuita m'ha deixat un regust amarg. 
Això és perquè tres de les peces que em van encarregar es van trencar. Ja faré una entrada un altre dia d'aquests encàrrecs...
Això de fer ceràmica ja té aquestes coses,... al menys espero haver après més coses.

Aquí unes quantes de les peces preparades per ser carregades al forn. Segons les mides que tenen, siguin esmaltades o no, o l'acabat aproximat que es vulgui, es situen en un o altre lloc. La càrrega aquest cop va comportar un dia sencer de feina.

Aquí ja estava tot el forn carregat...

I aquestes dues són d'un cop finalitzada la cocció,... bé!..., quatre dies després de finalitzar-la,... que la cosa s'ha de refredar. :)


Només tinc fotos dolentes de les coses que van sortir





Moltes de les peces han viatjat cap a França,... i espero que no tornin! 
Ànims Patrícia i Joaquín!!

12 de març 2013

Propera cocció

La propera cocció la tinc programada per aquest cap de setmana. La farem, si tot va bé, del divendres al matí fins el migdia de dissabte (+o-).

Ja sé que és molt just,... però si algú està interessat en fer una visita durant la cocció, contacteu per correu.
I si voleu coure alguna cosa, ja trobarem algun racó,... això sí, he de tenir les peces el dijous per poder-les carregar.

Per la propera intentaré avisar abans.

Salut!

17 de gen. 2013

Va de bols

Alguns dels bols per te que faig servir. Així he pogut aprendre coses sobre les formes, mides, guixos,...
Els bols per te japonesos, en especial els esmaltats amb shino, van ser de les primeres peces ceràmiques esmaltades que hem van atreure,... i de quina manera!!  Ja faré una entrada sobre aquests bols japonesos un altre dia, que al costat dels meus... epp!, però en vaig fer un que així de lluny* s'hi assemblava una mica,... està trencat :(


Esmaltat amb un oribe

Amb un esmalt d'en Tom Coleman modificat

Sense esmaltar

Sense esmaltar

Amb esmalt shino

Amb esmalt temmoku
 * A uns 250 metres 


19 de des. 2012

Testos 2012 en venda

Poso a la venda els testos per a kusamono i bonsai de la darrera fornada.
Podeu trobar els catàlegs a la dreta del blog, amb diverses fotos de cada peça, i amb les mides exteriors màximes.
Si en voleu informació em podeu escriure a: jordirovira@apabcn.cat

Alguns exemples








17 de des. 2012

Matcha Uji

Doncs m'he estrenat amb el matcha (te verd japonès)...
De fa temps que m'agraden molt els chawan (bols per aquest tipus de te), i com que n'he fet alguns, l'havia de provar...

Per fer aquest tipus de te cal, com a mínim,... el te verd en pols, un chawan, i un chasen (brotxa feta amb bambú). També s'utilitza una cullereta de bambú (chashaku) que jo no tinc.

Es tira el te en pols dins del bol (uns 2 gr.)

Després es tira l'aigua a 80ºC i es barreja amb el chasen.

Primer es barreja lentament, fent uns moviments en forma de M, i després s'augmenta la velocitat.

Hauré de practicar més,... ha de fer escuma per tota la superfície... i el color crec que ha de ser més clar... 
Però està molt bo... és curt però molt intens.

Salut i força!

13 de des. 2012

Electricitat vs llenya

Intentaré mostrar les diferències entre aquest dos tipus de cocció, pels que em pregunteu "perquè fer les coccions amb llenya, i no amb un forn elèctric o de gas?".

No és que un tipus de cocció sigui millor que l'altre, són diferents..., s'aconsegueixen resultats diferents.
Es podria fer una comparació en termes culinaris: 
Si vols fer un entrecot..., a la paella (forn elèctric) et quedarà bo,... al forn (forn de gas) també pot quedar bé, potser millor amb alguna salsa,... ara... a la barbacoa (forn de llenya) tindrà un gust que no pots aconseguir amb els altres.
Això sí,... proba de fer una fabada directament a la graella d'una barbacoa... :)

Ja m'agradaria poder tenir un forn de cada!
Abans de fer-me el forn, vaig sospesar els diferents factors que coneixia (econòmics, ecològics, espai...), i mentre feia això... diguem que....... em vaig enamorar dels entrecots a la brasa... :)  
Al veure els resultats que es poden obtenir amb les coccions a llenya, em vaig decantar cap aquí; i més tard, al veure les coses que podien sortir d'un tipus determinat de forn de llenya, m'hi vaig tirar de cap (sense saber molt bé on em fotia).

El que em va fer enamorar d'aquest tipus de ceràmica, que és el que fa la diferència en les peces cuites amb llenya, (sempre parlant d'alta temperatura), són les marques que deixen els gasos i vapors de la combustió, i les cendres que es fonen en algunes parts.

Les dues peces de les fotos són fetes amb una barreja de pasta blanca i negra; a l'esquerra cuita al forn de llenya, la de la dreta cuita en forn elèctric (per cortesia de la Patrícia).

Aquí un detall del test cuit amb electricitat. El fang sense esmaltar queda sempre del mateix color (el blanc, blanc,... i el negre, negre).

En canvi aquí es pot veure la peça cuita a llenya on hi ha quedat marques els vapors de la cuita, en la mateixa pasta blanca.

I aquí una altra part de la mateixa peça on es van fondre les cendres de la cocció.

Espero que a algú li hagi servit.
Apa siau!



19 de nov. 2012

Fornada Octubre 2012 III

Vull mostrar algunes de les fotos que van fer el Joaquín i la Patrícia, i que jo mai penso a fer (tinc memòria distreta)

Aprofito per fer una mica de resum de la cuina...

Primer la llenya: s'ha d'estellar, deixar assecar,...

El divendres va ser per carregar les peces al forn (ja es pot veure una mica en alguna altra entrada del blog).

L'endemà al matí vam posa la porta, construïda simplement amuntegant maons, sense cap tipus de morter. Es deixen dues entrades d'aire a sota de la reixa, dues just a sobre que es poden tapar amb maons, i la boca per alimentar amb llenya.
Després es col·loca el tub que allarga la xemeneia.

Aquí es pot veure l'interior del forn abans de començar el foc, el dissabte al matí.

Es comença amb un foc a l'exterior que entra per les entrades d'aire, per tal d'assecar les peces i que no els toqui la flama directa. Progressivament es va acostant el foc cap a l'interior, fins a uns 300ºC.  

Aquí ja vam passar a alimentar el foc des de la boca, uns 400 o 500ªC suposo... 


Ja de nit, el Joaquín i jo mirant a dins del forn. S'han de controlar els cons, mirar que tot vagi bé,... però sobretot perquè és màgic veure el foc i les peces a aquestes temperatures.

Això és el que veiem a dins.
Va caure el con 13, que deuen ser uns 1320ªC.


 I això per fora,... la xemeneia 


Un cop finalitzada la cocció es tanquen la boca, les entrades d'aire i el tiratge de la xemeneia,... i a dormir.
El forn el diumenge al matí